Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

czwartek, 28 kwietnia 2011



Sałatka z fasolką i tuńczykiem:
Składniki:
- 2 pomidory
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200g zielonej fasolki
- sok z 1/4 cytryny
- sól i pieprz
1. Odetnij końcówki fasolki i przekrój je na pół. Gotuj około 20 minut, aż stanie się miękka, ale nie rozgotowana.
2.  Pomidory drobno pokrój i wrzuć do salaterki razem z fasolką i tuńczykiem.
3. Dopraw sokiem z cytryny oraz solą. Sałatka powinna się przegryźć. Odstaw ją do lodówki na około 1 godzinę.





Kurczakowa roladka z brzoskwinią


Składniki:
(2 porcje)
- 1/2 piersi z kurczaka
- puszka brzoskwiń
- plasterek sera żółtego
- torebka ryżu
- sól








Torebkę ryżu wrzucamy do posolonej, gotującej się wody (czas według informacji na opakowaniu).
Połówkę piersi z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z tłuszczyków. Następnie przekrajamy ją tak, by powstały dwa cieńsze plasterki.




Otwieramy puszkę z brzoskwiniami i odlewamy sok do szklanki. Brzoskwinie przekrajamy na pół.
Zawijamy kawałek brzoskwini oraz sera żółtego (około 2x3 cm) w filety i  wbijamy wykałaczki, aby się nie rozleciały. Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a
następnie smażymy roladki z każdej strony. Najpierw na dużym ogniu (cały czas pilnując, żeby się nie przypaliły), a po 4 minutach na średnim ogniu. Dzięki temu kurczaki zachowają soczystość. Pod koniec smażenia polewamy roladki połową soku z brzoskwini. Pozostałą część wylewamy na ryż.
Układamy porcję mięsa na ryżu, a na górę kładziemy kilka kawałków brzoskwini.

środa, 27 kwietnia 2011




Panierowane talarki cukinii podawane na ryżu i przybrane porem
Tylko 10 minut!
(2 porcje)

Składniki:
- niewielka cukinia
- torebka ryżu
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pół pora




Sposób przyrządzania:
Torebkę ryżu wrzucić do posolonej, gotującej się wody (czas według informacji na opakowaniu).
Cukinię należy pokroić na plasterki grubości 1cm, pora natomiast w cieniutkie talarki.







Następnie panierujemy cukinię w rozbełtanym jajku (ze szczyptą soli) oraz bułce tartej...






... i smażymy aż zmięknie i przyrumieni się z obu stron.







Na koniec układamy cukinię na ryżu i przybieramy sporą ilością porowych plasterków.


Sałatka Piotrka i Bartka według przepisu Mamusi
(10 minut)
(od 2 do 4 osób, choć w naszym przypadku wystarcza  tylko dla Bartka;)

Składniki:
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 300g szynki w kawałku
- 1 płaska łyżka majonezu
- sól
Opcjonalnie dla szczupłych:)
- 200g sera żółtego w kawałku





Szynkę pokrój w kosteczkę o boku około 1 cm.




Ananasa pokrój na malutkie kawałki 
(około 10 kawałków z jednego plastra).
Dodaj kukurydzę.
(Jeżeli chcesz dodać ser,
pokrój go w takie same kawałki jak szynkę)


Następnie dodaj pół łyżeczki soli oraz płaską łyżkę majonezu. Wymieszaj i zajadaj:)




Sałatka z rucoli, pomidorów i ogóra
(dla 2 osób)
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 mały ogórek
- garść rucoli
- sól
- oliwa







Pomidory i ogórka kroimy na kosteczkę, 
dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki dobrej oliwy extra virgin.
i ju.



Camembert z ananasem - mój ulubiony
(dla 1 osoby)

Składniki:
- ser typu camembert
- plasterek ananasa
- żurawina
(jako dodatek polecam
sałatkę z rucoli, pomidora i ogórka,
który znajdziecie poniżej)




Sposób przyrządzania jest banalny. Należy rozciąć serek na pół, do  środka włożyć plasterek ananasa i piec w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 5 minut. Następnie dodać do niego trochę żurawiny i jakąś smaczną sałatkę.
 Smacznego:)




Świeżo wyciskany sok grejpfrutowy
(2 szklanki)

Składniki:
-1 grejpfrut
- szklanka wody mineralnej
- zagęszczony sok pigwowo-jabłkowy

Należy wycisnąć grejpfruta, rozrobić pół na pół z wodą
 i dosłodzić kieliszkiem soku pigwowo-jabłkowego.
(wieczorem można dodać też kieliszeczek rumu :)


Smacznego!!!

Chłodnik ogórkowo-miętowy
(4 porcje)
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 2 ogórki
- 20 listków mięty
- kostka rosołowa
- szklanka mleka
- 1/2 wyciśniętej cytryny
- sól

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, listki mięty porwij na małe kawałki i wrzuć do 1l bulionu. Po 15 minutach dolej szklankę mleka i pogotuj jeszcze 2 minuty. Odstaw zupę do ostygnięcia. Kiedy będzie już zimna dodaj połowę wyciśniętej cytryny i posól do smaku. Chłodnik jest pyszny z młodymi ziemniaczkami.

wtorek, 26 kwietnia 2011


Jogurtowy mus cytrynowy z bananami i orzechami
(2 porcje)
Składniki:
- 500g jogurtu greckiego
- 1/2 wyciśniętej cytryny
- 1 banan
- 15g posiekanych migdałów

1. Jogurt grecki wymieszaj dokładnie z cytryną i rozlej do salaterek.
2. Dodaj pokrojonego w plasterki banana i posiekane orzechy włoskie.
3. Deser podawaj od razu, ozdobiony listkami mięty.


Torcik truskawkowy

(tortownica o średnicy ok. 20cm)

Składniki:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 0,5 kg truskawek
- 500g twarożku sernikowego
- pół szklanki cukru pudru
- 40g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki  gorącej wody.



Wyłóż spód tortownicy biszkoptami i posmaruj je 2 cm warstwą twarożku.
Truskawki pokrój wzdłuż i przykryj nimi serek. Posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem (1/4 szklanki).
Pozostałą część cukru pudru rozpuść w gorącej wodzie i zamocz w niej biszkopty. Kiedy nasiąkną wyłóż je na serek jako następną warstwę i jeszcze raz posmaruj serkiem.
Kolejny poziom to pokruszone orzechy włoskie, a ostatni to truskawki. Zadbaj by były jak najładniejsze. Pamiętaj, że je się także oczami. Smacznego.







wtorek, 19 kwietnia 2011

Warstwowa sałatka gyros
(4 porcje)


Jedna z ulubionych sałatek Bartka. Pierwszy raz jadł ją u Gosi :) Tym razem chciałabym Was zaprosić na moją wersję tej popularnej sałatki.


Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duży pomidor
- czerwona cebulka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- ketchup pikantny
- majonez
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- przyprawa do kurczaka gyros

Marynata: Wymieszaj oliwę z 2 łyżkami przyprawy gyros.
Pokrój kurczaka i zalej go z marynatą. Odstaw do lodówki. Po godzinie usmaż kurczaka na patelni aż będzie miękki i rumiany. Sałatka gyros jest warstwowa- pierwsza warstwa to kurczak polany pikantnym ketchupem.
Następnie układaj poziomy w następującej kolejności:
-kukurydza
- pokrojone na plasterki ogórki konserwowe
- majonez (wymieszany połową ząbka czosnku)
- pomidor
- cebulka pokrojona w talarki
- majonez
- posiekana kapusta pekińska.
Całość jeszcze raz polej sosem majonezowym.

piątek, 15 kwietnia 2011


Pasta oliwkowa
Składniki:
- 300g oliwek
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 3 suszone pomidory
- pół łyżki świeżego oregano

To bardzo prosta pasta. Wystarczy wszystko ze sobą zmiksować na gładką masę. Polecam podawać na świeżej bagietce z pomidorami i cebulką lub z suszonymi pomidorami.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011


Poniżej dwa pomysły na pizzę. Pierwsza z nich to moje ulubione połączenie smaków: rucola, pomidory i cebulka. Właśnie takie pizze jadłam podczas podróży poślubnej we Włoszech - cieniutkie ciasto wypalane w piecu drzewnym i świeże aromatyczne warzywa. W domowych warunkach piec drzewny musimy zastąpić piekarnikiem, jednak ta pizza, jeśli tylko odpowiednio rozciągniesz ciasto, będzie znakomitym polskim zamiennikiem. Druga propozycja to pomysł Bartka. Zgodnie z jego upodobaniami w każdym daniu musi znaleźć się choć trochę mięsa i trochę mniej warzyw:) Dziś złamał swoją zasadę. Pizza a'la Bartek jest bardzo kolorowa i bogata w wegetariańskie smaki.

Wyjątkowa Włoska Pizza :

Składniki na ciasto (2 pizze):
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- 1 szklanka mleka
- 10g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy

Sos:
- pomidory z puszki w kawałkach
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki soli

Ser:
- 400g sera gouda, bądź mozarella







Pizza z rucolą:
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 40g rucoli

Pizza z bekonem:
- 3 plasterki bekonu surowego wędzonego
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zielonej
- 5 pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy






Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Odstaw na 15 minut.
Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Teraz masz wystarczająco czasu na to, aby przygotować sobie składniki. Warzywa i mięso pokrój według gustu; na duże bądź małe kawałki.






Ser zetrzyj na dużych oczkach, a do pomidorów w kawałkach dodaj 2 łyżki suszonej bazylii i 0,5 łyżeczki soli.
Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
Ciasto ręcznie rozciągnij (powinno mieć maksymalnie 3mm) i ułóż na blaszce w kształcie koła. (Uprzednio posmaruj ją małą ilością oliwy). Najlepiej gdyby była to specjalna blaszka do pizzy z kilkoma dziurkami pośrodku.
Teraz posmaruj ciasto niewielką ilością sosu i posyp serem. Następnie ułóż składniki pizzy i włóż do piekarnika na 13-15 minut.
Pizza na pewno będzie znakomita. Życzymy smacznego!






P.S. W przyszłości i tak polecam kulinarną podróż na południe. Smaku pizzy z Neapolu nie da się zapomnieć..












czwartek, 7 kwietnia 2011


Szaszłyki hawajskie:
(8 średnich szaszłyków)
Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka ananasa
- tymianek
- sól
Ananasa i kurczaka pokrój w kosteczkę. Kurczaka posyp tymiankiem oraz lekko posól. Następnie nadziej na patyczki szaszłykowe. Połóż na grillu lub do piekarnika (220 stopni ) na około 15 minut.



Szaszłyki mięsożercy

Składniki:
- schab zamarynowany wg. przepisu na
   Szaszłyki z wieprzowiną i warzywami
- bekon
- kiełbasa

Szaszłyki warzywne:

(1 osoba)
Składniki:
- bakłażan
- nieduża cukinia
- 0,5 czerwonej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 pieczarek
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- suszona bazylia i oregano
- sól, pieprz

Przygotowanie bakłażana:
Pokrój warzywo na plasterki i włóż do sitka. Zasyp sporą ilością soli. Bakłażan będzie puszczał gorzki sok. Po 10 minutach umyj go i wysusz papierowym ręcznikiem.

Marynata do bakłażana i pieczarek:
Do miseczki wlej oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce suszonego oregano i bazylii oraz sól i pieprz. Pieczarki oraz pokrojonego bakłażana marynuj około  2 godzin (w lodówce).



Pokrój pozostałe warzywa i nabij na patyczek szaszłykowy. Warzywa powinny się grillować około 15 minut.
(W piekarniku 220 stopni).

Szaszłyki z wieprzowiną i warzywami:

(6 krótkich szaszłyków)
Składniki:
- 30 dag schabu
- 6 plasterków boczku wędzonego surowego
- czerwona papryka
- żółta papryka
- czerwona cebula
- 12 pieczarek
- oliwa
- sól
- świeże oregano
- ząbek czosnku
- słodka papryka
- chilli



Marynata do schabu:
Do miski wlej 1/4 szklanki oliwy, przeciśnięty czosnek, pół łyżki świeżego oregano (jeśli nie masz dodaj suszone) oraz odrobinę chilli i łyżeczkę słodkiej papryki. Mięso pokrój w kostkę i marynuj co najmniej 2 godziny.

Pokrój warzywa i nadziewaj na zmianę z mięsem oraz boczkiem. Przed włożeniem na grilla (do piekarnika na 220 stopni) posól cały szaszłyk. Wyjmij po około 15 minutach.

środa, 6 kwietnia 2011



Zupa cebulowo-ziemniaczana


Składniki:
- 1,5 litra wody
- 4 średnie cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 50g masła
- 1,5 ząbka czosnku
- 50g sera żóltego
- kostka bulionu
- łyżka vegety
- pieprz
- śmietana



Do 1,5 litra wody wrzuć kostkę rosołową i pokrojone na kółka, bądź półkola cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem i zagotuj. Po 15 minutach wyjmij warzywa z wody i wrzuć na patelnię wraz z resztą masła. Smaż do momentu kiedy ziemniaczki się zarumienią. Następnie wrzuć cebulę i ziemniaki z powrotem do zupy. Gotuj jeszcze 5-10 minut.
Podawaj z utartym serem oraz śmietaną. 

piątek, 1 kwietnia 2011





Żurawinowy tabbouleh
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- nieduży pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 2 łodygi selera naciowego
- garść rucoli
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Marynata:
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek czerwonego octu balsamicznego
- łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 100g suszonej żurawiny




Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Drobno posiekaj selera naciowego i szczypior. Pietruszkę i rucolę natomiast pokrój lub porwij "z grubsza". Dodaj orzechy włoskie. Marynata: Do szklanki wlej oliwę, ocet balsamiczny, miód oraz podwójnie przeciśnięte ząbki czosnku. Dodaj  do sałatki i wymieszaj. Żurawinę zalej gorącą wodą, a kiedy ostygnie wlej wraz z wodą do sałatki i dokładnie zamieszaj.









Wyjątkowe ziemniaczki z rozmarynem

Polecam z całego serca. 
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
Marynata:
- 1/5 szklanki oliwy
- 1/5 szklanki octu balsamico
- łyżka porwanego na małe kawałki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżki porwanego na małe kawałki świeżego tymianku
- 1 duży ząbek czosnku albo dwa małe
- 1/2 łyżki szczypiorku
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- sól








Umyte i obrane ziemniaki podgotuj około 7 minut w osolonej wodzie. Zalej zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj i polej nią ziemniaki. Wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni i piecz około  25-30 minut.