Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

środa, 30 listopada 2011

Steki w czerwonym winie


Składniki:
2 steki z rostbefu (około 250g każdy)
100ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła

Steki umyj, lekko roztłucz i oprósz sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z listkami rozmarynu i smaż mięso od 2 do 7 minut z każdej strony (w zależności od tego czy chcesz
stek krwisty, średnio krwisty czy też mocno wysmażony).
Zdejmij mięso i wystudź je przez 2 minuty na talerzu. Ponownie rozgrzej patelnię. Wlej wino, odrobinę wody oraz łyżeczkę masła.
Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Smaż w nim mięso przez 2 minuty z obu stron. Steki należy podawać od razu po przygotowaniu, polane sosem.

wtorek, 29 listopada 2011

Papryka faszerowana kuskusem


Składniki: 

1 żółta papryka
3/4 szklanki kaszy kuskus 
7 pomidorków koktajlowych
garść liści rucoli
3 łyżki kukurydzy
sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
łyżka majonezu
szklanka wrzącego bulionu



Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Odetnij górną część papryki i wydrąż z niej nasiona. Pokrój pomidorki koktajlowe na 2 lub 4 części. Ułóż na posmarowanej masłem blasze i piecz około 15 minut. 

Kaszę kuskus zalej bulionem i odczekaj 5 minut. Pomieszaj widelcem, dodaj kukurydzę oraz umytą rucolę i pieczone pomidorki. Dopraw solą, pieprzem oraz czubatą łyżką słodkiej papryki, łyżeczką kurkumy oraz majonezem. Tak powstałą sałatkę wymieszaj i napełnij nią paprykę:) Smacznego!

poniedziałek, 21 listopada 2011

Kruche ciasteczka z granatem


Ciastko:
200 g mąki (przesianej przez sitko)
120 g zimnego masła

30 g cukru pudru)

2 żółtka
łyżka gęstej śmietany

Do  mąki dodajemy zimne masło i siekamy je razem szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na około 0,5cm i wycinamy foremkami kółka. Kładziemy je na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w 180 stopniach  przez około 15 minut.

Jeżeli nie masz żółtek dodaj o 3 łyżki śmietany więcej :)

Krem:
Nic prostszego. To po prostu waniliowy serek homogenizowany.
Granat: 
Granat rozcinamy na 4 części i pukamy łyżką w skorupkę. Dzięki temu granulki wylecą same. Bez twardych "oprawek".



Pstrąg pachnący rozmarynem



Składniki dla 2 osób:

- 2 pstrągi
- łyżka masła
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 plasterki cytryny
- sól, pieprz
- 6 małych ziemniaczków
- 10 pomidorków koktajlowych
Obierz ziemniaczki i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Pstrąga umyj, natrzyj solą z zewnątrz i w środku oraz popieprz. Do rozcięcia włóż łyżkę masła, 2 plasterki cytryny oraz kilka gałązek rozmarynu. Ułóż rybę na folii obłóż pomidorkami koktajlowymi i podgotowanymi ziemniaczkami. Zawiń pstrąga zostawiając niewielki otwór na górze. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, a następnie rozchyl folię i piecz w 200 stopniach przez 5 minut aby skórka się zarumieniła.

czwartek, 17 listopada 2011

Łosoś na maślanych porach
Składniki:
  • 2 filety z łososia ( po około 150g każdy)
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • cytryna
Pora pokrój wzdłuż na centymetrowe paseczki i przysmaż na masełku aż zmiękną. Pilnuj aby się nie przypaliły. Filety z łososia dokładnie umyj, poprósz solą i pieprzem oraz skrop cytryną. Smaż na patelni grillowej do momentu kiedy będzie jasnoróżowy zarówno na zewnątrz jak i w środku. Podawaj na gorąco.

niedziela, 6 listopada 2011

Zupa z groszkiem, papryką, cukinią i pomidorami
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- połowa piersi z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- pół szklanki zielonego groszku
- 3 pomidory
- 1 cebula
- przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, papryka ostra, lubczyk, mały ząbek czosnku
- makaron zacierkowy

Cukinię, paprykę, ziemniaki oraz kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj na drobne kawałki.Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój niezbyt dokładnie. Wszystkie składniki wrzuć dogotującego się bulionu i dodaj przyprawy według uznania. Dla zagęszczenia zupy pod koniec gotowania dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 1/3 szklanki makaronu zacierkowego i gotuj wg. informacji na opakowaniu