Steki w czerwonym winie
Składniki:
2 steki z rostbefu (około 250g każdy)
100ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła
Steki umyj, lekko roztłucz i oprósz sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z listkami rozmarynu i smaż mięso od 2 do 7 minut z każdej strony (w zależności od tego czy chcesz
stek krwisty, średnio krwisty czy też mocno wysmażony).
Zdejmij mięso i wystudź je przez 2 minuty na talerzu. Ponownie rozgrzej patelnię. Wlej wino, odrobinę wody oraz łyżeczkę masła.
Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Smaż w nim mięso przez 2 minuty z obu stron. Steki należy podawać od razu po przygotowaniu, polane sosem.
Składniki:
2 steki z rostbefu (około 250g każdy)
100ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła
Steki umyj, lekko roztłucz i oprósz sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z listkami rozmarynu i smaż mięso od 2 do 7 minut z każdej strony (w zależności od tego czy chcesz
stek krwisty, średnio krwisty czy też mocno wysmażony).
Zdejmij mięso i wystudź je przez 2 minuty na talerzu. Ponownie rozgrzej patelnię. Wlej wino, odrobinę wody oraz łyżeczkę masła.
Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Smaż w nim mięso przez 2 minuty z obu stron. Steki należy podawać od razu po przygotowaniu, polane sosem.