Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

poniedziałek, 26 września 2011

Farfalle z cytrynowym szpinakiem




Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
250g świeżego szpinaku
1 cytryna
mała szalotka
mały ząbek czosnku
0,5 kg makaronu farfalle
 0,5 łyżeczki imbiru suszonego lub świeżo tartego
sól
pieprz
parmezan (jeśli nie masz możesz użyć innego sera)

Zagotuj 1,5l wody i wrzuć do niej makaron. Gotuj według przepisu na opakowaniu. Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij posiekaną cebulkę oraz starty czosnek. Podlej 1/4 wody. Szpinak umyj i porwij na średniej wielkości kawałki. Wrzuć na patelnię (na mały ogień) i smaż około 3 minuty. Teraz zetrzyj skórkę z połowy cytryny wprost na szpinak i wyciśnij 1 łyżkę soku. Czas na przyprawy. Użyj imbiru (nie więcej niż pół łyżeczki) oraz soli i pieprzu (według uznania). Tak przygotowany szpinak wymieszaj z makaronem i posyp sporą ilością świeżo startego parmezanu. 

wtorek, 6 września 2011

Słodka sałatka z orzechami i pestkami dyni


Sałatka jest przepyszna. Także jako farsz do tortilli!


Składniki:
- 45g łuskanych orzechów włoskich
- 25 g łuskanych pestek dyni
- sałata rzymska
- 2 cykorie
- rucola
- 5 łyżek suszonych pomidorów
- kulka mozarelli
- ewentualnie kapary i mini winogrona

Sos:
-1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- łyżka wyciśniętej cytryny
- sól