Składniki:
Ciasto na jedną tartę (do formy o średnicy 20cm)
- 200g mąki pszennej
- 80g roztopionego masła
- 7g suchych drożdży
- 1 jajko
Przesiej mąkę do miski, dodaj roztopione masło, jajko oraz drożdże. W razie potrzeby dodaj odrobinę ciepłej wody. Ugniataj ciasto około 5 minut.
Posmaruj formę masłem i rozwałkuj 2/3 ciasta tak by pokryło dno oraz boki foremki. Resztę ciasta również rozwałkuj, wytnij z niego paski i ułóż je na nadzieniu.
- 200g mąki pszennej
- 80g roztopionego masła
- 7g suchych drożdży
- 1 jajko
Przesiej mąkę do miski, dodaj roztopione masło, jajko oraz drożdże. W razie potrzeby dodaj odrobinę ciepłej wody. Ugniataj ciasto około 5 minut.
Posmaruj formę masłem i rozwałkuj 2/3 ciasta tak by pokryło dno oraz boki foremki. Resztę ciasta również rozwałkuj, wytnij z niego paski i ułóż je na nadzieniu.
Farsz:
- 350g brukselki
- 150g śmietany 22%
- 2 jajka
- 100g tartego parmezanu
- sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Brukselkę gotuj na parze około 10 minut. Ostudź, pokrój na ćwiartki i przypraw.
Na patelnię wbij 2 jajka, dodaj śmietanę i tarty ser. Mieszaj przez cały czas, do momentu aż jajko się zetnie.
Przełóż farsz na ciasto i ułóż na nim brukselki
Piecz w 200 stopniach około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz