Pierogi ruskie
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miękkiego masła
- płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 5 dużych ziemniaków
- 450 półtłustego twarogu
- 2 płaskie łyżki pieprzu
- 2 duże cebule
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1/2 płaskiej łyżki ostrej papryki
Farsz:
1. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na patelni.
2. Wymieszaj razem z resztą składników za pomocą własnych umytych rączek:)
Ciasto:
1.Wysyp mąkę na stolnicę i zrób po środku dziurkę.
2.Wbij do niej jajka, dodaj masło i sól. Zagnieć wszystko razem dodając wodę.
Zagniatanie powinno trwać około 7 minut, aż ciasto będzie gładkie.
3.Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Do każdego kółka dodaj sporą ilość ciasto i dokładnie zaklej.
4. Ulepione pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 5-6 minut aż ciasto zmięknie.
Podawaj z przysmażoną cebulką i barszczem czerwonym ;)
Jeśli zostanie Ci trochę farszu, a nie chce Ci się już lepić pierogów, zrób naleśniki. Będą równie dobre, jeśli nawet nie lepsze ;) Przepis na naleśniki znajdziesz tu: naleśniki jabłkowo-bananowe
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miękkiego masła
- płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 5 dużych ziemniaków
- 450 półtłustego twarogu
- 2 płaskie łyżki pieprzu
- 2 duże cebule
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1/2 płaskiej łyżki ostrej papryki
Farsz:
1. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na patelni.
2. Wymieszaj razem z resztą składników za pomocą własnych umytych rączek:)
Ciasto:
1.Wysyp mąkę na stolnicę i zrób po środku dziurkę.
2.Wbij do niej jajka, dodaj masło i sól. Zagnieć wszystko razem dodając wodę.
Zagniatanie powinno trwać około 7 minut, aż ciasto będzie gładkie.
3.Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Do każdego kółka dodaj sporą ilość ciasto i dokładnie zaklej.
4. Ulepione pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 5-6 minut aż ciasto zmięknie.
Podawaj z przysmażoną cebulką i barszczem czerwonym ;)
Jeśli zostanie Ci trochę farszu, a nie chce Ci się już lepić pierogów, zrób naleśniki. Będą równie dobre, jeśli nawet nie lepsze ;) Przepis na naleśniki znajdziesz tu: naleśniki jabłkowo-bananowe
1 komentarz:
Pierogi ruskie są jednym z moich ulubionych potraw, uwielbiam je.
Prześlij komentarz