Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

czwartek, 5 maja 2011

Pierogi ruskie
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miękkiego masła
- płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz:
- 5 dużych ziemniaków
- 450 półtłustego twarogu
- 2 płaskie łyżki pieprzu
- 2 duże cebule
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1/2 płaskiej łyżki ostrej papryki

Farsz:
1. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na patelni.
2. Wymieszaj razem z resztą składników za pomocą własnych umytych rączek:)

Ciasto:
1.Wysyp mąkę na stolnicę i zrób po środku dziurkę.
2.Wbij do niej jajka, dodaj masło i sól. Zagnieć wszystko razem dodając wodę.
Zagniatanie powinno trwać około 7 minut, aż ciasto będzie gładkie.
3.Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Do każdego kółka dodaj sporą ilość ciasto i dokładnie zaklej.
4. Ulepione pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 5-6 minut aż ciasto zmięknie.

Podawaj z przysmażoną cebulką i barszczem czerwonym ;)
Jeśli zostanie Ci trochę farszu, a nie chce Ci się już lepić pierogów, zrób naleśniki. Będą równie dobre, jeśli nawet nie lepsze ;) Przepis na naleśniki znajdziesz tu: naleśniki jabłkowo-bananowe

1 komentarz:

Odszkodowania pisze...

Pierogi ruskie są jednym z moich ulubionych potraw, uwielbiam je.