Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

poniedziałek, 25 lipca 2011


Placuszki cukiniowe z fetą i pianką czosnkową.


Składniki:
- 3 cukinie
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- opakowanie fety
- Mała szalotka
- pół ząbka czosnku
- sól
- pieprz
Pianka czosnkowa:
- 0,3 słodkiej śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- sól
- cytryna



Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami i odłóż na ręczniki papierowe aby ją osuszyć. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do cukinii żółtka, ubite białka, mąkę, przeciśnięty czosnek, posiekaną szalotkę, pokruszoną fetę, sól, pieprz i bazylię. Wszystko razem wymieszaj i smaż cienkie placki na oliwie. Pamiętaj, aby patelnia nie miała zbyt dużej temperatury, bo placki się spalą. Placki podawaj z pomidorami i pianką czosnkową.

Pianka czosnkowa:
ubij śmietankę i dodaj 1 ząbek czosnku, łyżeczkę wyciśniętej cytryny oraz sól.

3 komentarze:

aga pisze...

jutro zagoszczą na mym stole ♥

Christopher pisze...

Bardzo ciekawe połączenie - ziemniak,nektarynka i papryczka.Pozdrawiam Christopher.PS.zagłosowałem na Twój przepis,bardzo smakowity.

Kinga Maj pisze...

Bardzo dziękuję za uznanie :)