Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

piątek, 22 lipca 2011

Pieczone ziemniaki z nektarynką na ostro inspirowane podróżą do Norwegii :)
 Bardzo podobny przepis znalazłam w gazetce norweskiego supermarketu. Zamieniłam mango na nektarynkę, dodałam pomidora oraz serek naturalny i voila  - bardzo ciekawe połączenie na jutrzejszego grilla :)


 Składniki na 2 ziemniaki:
- 2 ziemniaki
- 1 nektarynka
- mała papryczka chilli
- 2 płaskie łyżeczki serka naturalnego
- pomidor
- odrobina masła
- sól


Podgotuj chwilę ziemniaka w łupinie (ok. 5 minut)
Rozkrój nektarynkę na pół, wyjmij pestkę i pokrój owoc niezbyt dokładnie.
Wyjmij ziemniaka z wody, ułóż na folii aluminiowej i rozkrój na pół. Posmaruj obie połowy cienką warstwą masła. Do środka włóż połowę nektarynki i posyp ją posiekaną ostrą papryczką. Zawiń folię i włóż do ogniska bądź grilla na około 25 minut. Po wyjęciu posyp obficie solą, dodaj serek naturalny i pokrojonego pomidora. Podawaj od razu :) 

Brak komentarzy: