Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

poniedziałek, 26 września 2011

Farfalle z cytrynowym szpinakiem




Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
250g świeżego szpinaku
1 cytryna
mała szalotka
mały ząbek czosnku
0,5 kg makaronu farfalle
 0,5 łyżeczki imbiru suszonego lub świeżo tartego
sól
pieprz
parmezan (jeśli nie masz możesz użyć innego sera)

Zagotuj 1,5l wody i wrzuć do niej makaron. Gotuj według przepisu na opakowaniu. Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij posiekaną cebulkę oraz starty czosnek. Podlej 1/4 wody. Szpinak umyj i porwij na średniej wielkości kawałki. Wrzuć na patelnię (na mały ogień) i smaż około 3 minuty. Teraz zetrzyj skórkę z połowy cytryny wprost na szpinak i wyciśnij 1 łyżkę soku. Czas na przyprawy. Użyj imbiru (nie więcej niż pół łyżeczki) oraz soli i pieprzu (według uznania). Tak przygotowany szpinak wymieszaj z makaronem i posyp sporą ilością świeżo startego parmezanu. 

2 komentarze:

chantel pisze...

ale pyszności :)

Niteczka12 pisze...

Tworzysz na prawdę inspirujące przepisy! Zaglądam tu od czasu do czasu i na prawdę jestem pod wrażeniem. Pomyślałam, że napiszę i przy okazji dam znac o fajnej inicjatywie o ktorej ostatnio słyszałam. Na stronie www.dniherbaty.pl w zakładce herbata do smaku jest konkurs polegający na dobraniu odpowiedniej herbaty do swojego dania:) Co o tym myslisz? MOże spróbujesz swoich sił ? :)