Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

poniedziałek, 21 listopada 2011

Kruche ciasteczka z granatem


Ciastko:
200 g mąki (przesianej przez sitko)
120 g zimnego masła

30 g cukru pudru)

2 żółtka
łyżka gęstej śmietany

Do  mąki dodajemy zimne masło i siekamy je razem szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na około 0,5cm i wycinamy foremkami kółka. Kładziemy je na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w 180 stopniach  przez około 15 minut.

Jeżeli nie masz żółtek dodaj o 3 łyżki śmietany więcej :)

Krem:
Nic prostszego. To po prostu waniliowy serek homogenizowany.
Granat: 
Granat rozcinamy na 4 części i pukamy łyżką w skorupkę. Dzięki temu granulki wylecą same. Bez twardych "oprawek".



1 komentarz:

asieja pisze...

ładne one z tym granatem na wierzchu.