Kruche ciasteczka z granatem
Ciastko:
200 g mąki (przesianej przez sitko)
120 g zimnego masła
30 g cukru pudru)
2 żółtka
łyżka gęstej śmietany
Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy je razem szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na około 0,5cm i wycinamy foremkami kółka. Kładziemy je na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Jeżeli nie masz żółtek dodaj o 3 łyżki śmietany więcej :)
Krem:
Nic prostszego. To po prostu waniliowy serek homogenizowany.
Granat:
Granat rozcinamy na 4 części i pukamy łyżką w skorupkę. Dzięki temu granulki wylecą same. Bez twardych "oprawek".
1 komentarz:
ładne one z tym granatem na wierzchu.
Prześlij komentarz