Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

środa, 30 listopada 2011

Steki w czerwonym winie


Składniki:
2 steki z rostbefu (około 250g każdy)
100ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła

Steki umyj, lekko roztłucz i oprósz sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z listkami rozmarynu i smaż mięso od 2 do 7 minut z każdej strony (w zależności od tego czy chcesz
stek krwisty, średnio krwisty czy też mocno wysmażony).
Zdejmij mięso i wystudź je przez 2 minuty na talerzu. Ponownie rozgrzej patelnię. Wlej wino, odrobinę wody oraz łyżeczkę masła.
Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Smaż w nim mięso przez 2 minuty z obu stron. Steki należy podawać od razu po przygotowaniu, polane sosem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Degustator potwierdza, że smakowite :)