Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

niedziela, 27 marca 2011

Farfalle z grzybami i brokułami w sosie serowym
(2 osoby)
Składniki:
- 150 g makaronu farfalle
- sól i oliwa
- brokuł
- 15 g orzechów piniowych 
Sos serowy:
- 100 g topionego sera śmietankowego
- 40g sera pleśniowego typu brie
- 15g suszonych podgrzybków 
należy je wcześniej umyć i zalać gorącą wodą na co najmniej 3 godziny (wody powinno być tyle, aby przykrywała grzyby)


Garnek 1:
Do 1,5 litra gotującej się wody wsyp pół łyżeczki soli i odrobinę oliwy oraz 150g makaronu farfalle (czas gotowania według informacji na opakowaniu).
Garnek 2:
Do litra gotującej się wody wrzuć około 10 małych różyczek brokułów i gotuj przez 5 minut. 
Patelnia:
Na suchej patelni i na małym ogniu rozpuść ser śmietankowy oraz pleśniowy. Dodaj grzyby wraz z wodą w której były moczone oraz odrobinę pieprzu.

Kiedy makaron się ugotuje dodaj go do sosu serowego na patelni i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj brokuły oraz przyprażone na suchej patelni orzeszki piniowe. Smacznego!

Brak komentarzy: