Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

poniedziałek, 7 marca 2011


Słodko-pikantna zupa pomidorowa.
 100% vege, mięsożerca jest na tak!

( 25 minut, 6 miseczek)
Składniki:
- 1,5 litra wody
- włoszczyzna (koniecznie z porem)
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 koncentraty pomidorowe w słoiczkach
- nieduża papryczka chili
- miód
- vegeta, słodka papryka, sól, pieprz, maggi
- 2 torebki ryżu

Do garnka wlać 1,5 litra wody oraz wrzucić włoszczyznę, pokrojonego na plasterki pora i 2 kostki bulionu. Następnie należy dodać przyprawy:
3 łyżeczki vegety,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
 łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu,
10 kropel maggi,
 pół posiekanej papryczki chili
Wszystko to należy gotować przez około 15 minut. Do momentu zmięknięcia marchewek. Następnie dodajemy oba koncentraty i łyżkę miodu.
Podajemy z ryżem oraz śmietanką.

Brak komentarzy: