Pierogi po burżujsku
z ciastem
francuskim
z ciastem
francuskim
(nazwa Maurycy&Kinga)
1. Wersja warzywna
Składniki:
- 450g mrożonego ciasta francuskiego
- pomidor
- papryka czerwona
- 1/2 małej cukinii
- 10 czarnych oliwek
- 5 płatków suszonych pomidorów
- 150g mozarelli
przyprawy:
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- suszona bazylia
- słodka papryka
Farsz
Podsmaż na patelni posoloną cukinię. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę, oliwki i suszone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz świeżą i suszoną bazylią, a na koniec dodaj mozarellę i smaż aż się rozpuści i oblepi warzywa.
. . . . . . . .
(2 osoby)
Składniki:
- 450g mrożonego ciasta francuskiego
- 200g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- 150g mozarelli
- 1 mała cebulka
przyprawy:
- świeża kolendra
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- suszona bazylia i oregano
Farsz
Cebulę posiekaj na drobne kawałki i podsmaż. Po chwili dodaj posolone mięso mielone. Kiedy mięso się usmaży dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory i paprykę oraz mozarellę.
Teraz czas na przyprawy. Dodaj świeżą kolendrę i bazylię, sól, pieprz, ostrą paprykę oraz suszone zioła. Dobrze zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, aż do rozpuszczenia się mozarelli.
. . . . . . . .
3. Lepienie pierogów
Z ciasta wytnij kółka
o średnicy około 10 cm.
Nałóż farsz
i bardzo dokładnie
zlep pierogi.
Dodatkowo możesz posmarować je
rozbełtanym jajkiem zmieszanym z wodą.
Ustaw piekarnik na 180 stopni
i piecz około 20 minut.
Dodatkowo możesz posmarować je
rozbełtanym jajkiem zmieszanym z wodą.
Ustaw piekarnik na 180 stopni
i piecz około 20 minut.
Smacznego! Pierogi są dobre zarówno na gorąco jak i na zimno :)
Pierogi z mięsem:
Pierogi vege
2 komentarze:
extra przepis, dzieki, jutro robie.
próbowałem - mistrzostwo świata
Prześlij komentarz