Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

poniedziałek, 14 marca 2011


Pierogi po burżujsku
z ciastem 
francuskim
(nazwa Maurycy&Kinga)




1. Wersja warzywna
(2 osoby)
Składniki:
- 450g mrożonego ciasta francuskiego
- pomidor
- papryka czerwona 
- 1/2 małej cukinii
- 10 czarnych oliwek
- 5 płatków suszonych pomidorów
- 150g mozarelli
przyprawy:
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- suszona bazylia
- słodka papryka 





Farsz


Podsmaż na patelni posoloną cukinię. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę, oliwki i suszone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz świeżą i suszoną bazylią, a na koniec dodaj mozarellę i smaż aż się rozpuści i oblepi warzywa.



.                    .                     .                    .                  .                     .                     .                       .          


2. Wersja mięsożercy
(2 osoby)

Składniki:
- 450g mrożonego ciasta francuskiego
- 200g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- 150g mozarelli
- 1 mała cebulka
przyprawy:
- świeża kolendra
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- suszona bazylia i oregano






Farsz
Cebulę posiekaj na drobne kawałki i podsmaż. Po chwili dodaj posolone mięso mielone. Kiedy mięso się usmaży dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory i paprykę oraz mozarellę.
Teraz czas na przyprawy. Dodaj świeżą kolendrę i bazylię, sól, pieprz, ostrą paprykę oraz suszone zioła. Dobrze zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, aż do rozpuszczenia się mozarelli.


.                    .                     .                    .                  .                     .                     .                       .            

3. Lepienie pierogów


Z ciasta wytnij kółka 
o średnicy około 10 cm. 
Nałóż farsz 
i bardzo dokładnie 
zlep pierogi.
Dodatkowo możesz posmarować je
 rozbełtanym jajkiem zmieszanym z wodą.
Ustaw piekarnik na 180 stopni
 i piecz około 20 minut.


Smacznego! Pierogi są dobre zarówno na gorąco jak i na zimno :)

Pierogi z mięsem:


Pierogi vege

2 komentarze:

Saw pisze...

extra przepis, dzieki, jutro robie.

Anonimowy pisze...

próbowałem - mistrzostwo świata