Naleśniki jabłkowo-bananowe
Dzisiejsze poranne Słońce skłoniło mnie do zrobienia pysznego owocowego śniadania. Przygotowanie zajęło mi tylko 20 minut, ale jeśli masz rano mało czasu, możesz usmażyć naleśniki poprzedniego dnia.
Dzisiejsze poranne Słońce skłoniło mnie do zrobienia pysznego owocowego śniadania. Przygotowanie zajęło mi tylko 20 minut, ale jeśli masz rano mało czasu, możesz usmażyć naleśniki poprzedniego dnia.
Będą smakowały równie dobrze, kiedy odświeżysz je podsmażając chwilę na patelni skropionej olejem.
Jako dodatek do naleśników proponuję truskawkowy jogurt pitny.
Jako dodatek do naleśników proponuję truskawkowy jogurt pitny.
Składniki na 5 naleśników:
-1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka wody
- 250g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta soli
- olej
- 3 słodkie jabłka
- 1 banan
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- słodka śmietana do polania naleśników
- cukier puder
Ręcznik papierowy polej olejem i posmaruj patelnię.
Kiedy patelnia będzie rozgrzana wylewaj na nią porcje rozmieszanego ciasta (pamiętaj by zamieszać masę przed każdym naleśnikiem) i rozprowadzaj równomiernie kolistym ruchem. Przewróć na drugą stronę kiedy naleśnik zacznie odchodzić od powierzchni patelni.
Utrzyj jabłka i banany na tarce i wrzuć go niedużego garnka wraz z 2 łyżkami cukru waniliowego oraz łyżką cynamonu.
Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 5 minut. Pamiętaj, aby często mieszać owoce.
Naleśnik posmaruj dosyć grubą warstwą owoców, złóż go na pół, posmaruj jeszcze raz i złóż tak, by powstał trójkącik. Teraz wystarczy go już tylko polać śmietanką, posypać cukrem pudrem (przesianym przez sitko) i... delektować się smakiem naleśników popijając jogurt truskawkowy
3 komentarze:
Chyba bylo pyszne! Jak sadze z ostatniego zdjecia :))
Ale piękne zdjęcia!! Świetne te naleśniki, zrobię swojemu chłopakowi na urodziny!
Właśnie wszedłem na Twojego bloga. Wszystko wygląda znakomicie. Mam nadzieję, że będziecie długo prowadziły tego bloga. Ja na pewno polecę wszystkim znajomych
Prześlij komentarz