Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

środa, 16 marca 2011

Grufinki miodowe:
Składniki:
Ciasto (część mokra)
2 jajka
1 szklanka mleka
100g masła
Ciasto (część sucha)
2.5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
Środek
2 słodkie, miękkie gruszki 
3 łyżki miodu
Kruszonka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
0,5 szklanki mąki 


Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
Zmieszaj składniki na ciasto; oddzielnie suche i mokre. Następnie do mokrych składników dodaj suche i dobrze zamieszaj.
Gruszki (bez gniazd) pokrój w kostkę, zamocz w miodzie i dorzuć do masy.

Kruszonka: do osobnej miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj masło i zagnieć wszystko razem. Na koniec pokrusz ciasto.
Teraz wystarczy tylko wypełnić foremki ciastem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Muffinki powinny piec się około 15-20 minut.

6 komentarzy:

Unknown pisze...

Cześć Dziewczyny:)
Czy zamiast cukru można dodać ksylitolu? No wiecie, kalorie etc:)))
Pozdrawiam i dziękuję za przepisy, które wreszcie rozumiem i mam ochotę z nich skorzystać:*
Dorota Mirska

Żarełko pisze...

Z całą pewnością tak,. Proponuję jednak dodać cukier, a potem przebiec kilka kółek po redakcji :D

Żarełko pisze...

(wystarczą 3-4 łyżki słodzika)

Unknown pisze...

Nawet po schodach można kilka rundek zrobić;) Dzięki! Jednek wybieram ksylitol. Jeśli wierzyć w to co piszą, ma same plusy! Kupiłam ostatnio 10 kg!!! i mogę piec;)
Do zo ba cze nia mniam mniam.

Anonimowy pisze...

Wyglądają przepysznie:)
A foremki trzeba czymś wysmarować i wysypać, czy ciasto bez problemu samo odchodzi??

Kinga Maj pisze...

Zależy jakie foremki. Jeśli użyjesz papierowych to one już są natłuszczone. Jeżeli metalowych to trzeba je posmarować tłuszczem. Najlepiej polać olejem papierowy ręcznik i wtedy nasmarować foremkę. Pozdrawiamy i życzymy powodzenia :)