Zupa cebulowo-ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 4 średnie cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 50g masła
- 1,5 ząbka czosnku
- 50g sera żóltego
- kostka bulionu
- łyżka vegety
- pieprz
- śmietana
Do 1,5 litra wody wrzuć kostkę rosołową i pokrojone na kółka, bądź półkola cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem i zagotuj. Po 15 minutach wyjmij warzywa z wody i wrzuć na patelnię wraz z resztą masła. Smaż do momentu kiedy ziemniaczki się zarumienią. Następnie wrzuć cebulę i ziemniaki z powrotem do zupy. Gotuj jeszcze 5-10 minut.
Podawaj z utartym serem oraz śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz