Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

środa, 6 kwietnia 2011



Zupa cebulowo-ziemniaczana


Składniki:
- 1,5 litra wody
- 4 średnie cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 50g masła
- 1,5 ząbka czosnku
- 50g sera żóltego
- kostka bulionu
- łyżka vegety
- pieprz
- śmietana



Do 1,5 litra wody wrzuć kostkę rosołową i pokrojone na kółka, bądź półkola cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem i zagotuj. Po 15 minutach wyjmij warzywa z wody i wrzuć na patelnię wraz z resztą masła. Smaż do momentu kiedy ziemniaczki się zarumienią. Następnie wrzuć cebulę i ziemniaki z powrotem do zupy. Gotuj jeszcze 5-10 minut.
Podawaj z utartym serem oraz śmietaną. 

Brak komentarzy: