Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

czwartek, 28 kwietnia 2011






Kurczakowa roladka z brzoskwinią


Składniki:
(2 porcje)
- 1/2 piersi z kurczaka
- puszka brzoskwiń
- plasterek sera żółtego
- torebka ryżu
- sól








Torebkę ryżu wrzucamy do posolonej, gotującej się wody (czas według informacji na opakowaniu).
Połówkę piersi z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z tłuszczyków. Następnie przekrajamy ją tak, by powstały dwa cieńsze plasterki.




Otwieramy puszkę z brzoskwiniami i odlewamy sok do szklanki. Brzoskwinie przekrajamy na pół.
Zawijamy kawałek brzoskwini oraz sera żółtego (około 2x3 cm) w filety i  wbijamy wykałaczki, aby się nie rozleciały. Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a
następnie smażymy roladki z każdej strony. Najpierw na dużym ogniu (cały czas pilnując, żeby się nie przypaliły), a po 4 minutach na średnim ogniu. Dzięki temu kurczaki zachowają soczystość. Pod koniec smażenia polewamy roladki połową soku z brzoskwini. Pozostałą część wylewamy na ryż.
Układamy porcję mięsa na ryżu, a na górę kładziemy kilka kawałków brzoskwini.

Brak komentarzy: