Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

wtorek, 26 kwietnia 2011



Torcik truskawkowy

(tortownica o średnicy ok. 20cm)

Składniki:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 0,5 kg truskawek
- 500g twarożku sernikowego
- pół szklanki cukru pudru
- 40g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki  gorącej wody.



Wyłóż spód tortownicy biszkoptami i posmaruj je 2 cm warstwą twarożku.
Truskawki pokrój wzdłuż i przykryj nimi serek. Posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem (1/4 szklanki).
Pozostałą część cukru pudru rozpuść w gorącej wodzie i zamocz w niej biszkopty. Kiedy nasiąkną wyłóż je na serek jako następną warstwę i jeszcze raz posmaruj serkiem.
Kolejny poziom to pokruszone orzechy włoskie, a ostatni to truskawki. Zadbaj by były jak najładniejsze. Pamiętaj, że je się także oczami. Smacznego.







Brak komentarzy: