Torcik truskawkowy
(tortownica o średnicy ok. 20cm)
Składniki:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 0,5 kg truskawek
- 500g twarożku sernikowego
- pół szklanki cukru pudru
- 40g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki gorącej wody.
Wyłóż spód tortownicy biszkoptami i posmaruj je 2 cm warstwą twarożku.
Truskawki pokrój wzdłuż i przykryj nimi serek. Posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem (1/4 szklanki).
Pozostałą część cukru pudru rozpuść w gorącej wodzie i zamocz w niej biszkopty. Kiedy nasiąkną wyłóż je na serek jako następną warstwę i jeszcze raz posmaruj serkiem.
Kolejny poziom to pokruszone orzechy włoskie, a ostatni to truskawki. Zadbaj by były jak najładniejsze. Pamiętaj, że je się także oczami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz