Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

wtorek, 19 kwietnia 2011

Warstwowa sałatka gyros
(4 porcje)


Jedna z ulubionych sałatek Bartka. Pierwszy raz jadł ją u Gosi :) Tym razem chciałabym Was zaprosić na moją wersję tej popularnej sałatki.


Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duży pomidor
- czerwona cebulka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- ketchup pikantny
- majonez
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- przyprawa do kurczaka gyros

Marynata: Wymieszaj oliwę z 2 łyżkami przyprawy gyros.
Pokrój kurczaka i zalej go z marynatą. Odstaw do lodówki. Po godzinie usmaż kurczaka na patelni aż będzie miękki i rumiany. Sałatka gyros jest warstwowa- pierwsza warstwa to kurczak polany pikantnym ketchupem.
Następnie układaj poziomy w następującej kolejności:
-kukurydza
- pokrojone na plasterki ogórki konserwowe
- majonez (wymieszany połową ząbka czosnku)
- pomidor
- cebulka pokrojona w talarki
- majonez
- posiekana kapusta pekińska.
Całość jeszcze raz polej sosem majonezowym.

2 komentarze:

Joy pisze...

Ja bym zamienił kurczaka smażonego na wędzonego :)

Żarełko pisze...

Bardzo dobry pomysł. Wykorzystam w najbliższym czasie :))