Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

czwartek, 7 kwietnia 2011


Szaszłyki warzywne:

(1 osoba)
Składniki:
- bakłażan
- nieduża cukinia
- 0,5 czerwonej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 pieczarek
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- suszona bazylia i oregano
- sól, pieprz

Przygotowanie bakłażana:
Pokrój warzywo na plasterki i włóż do sitka. Zasyp sporą ilością soli. Bakłażan będzie puszczał gorzki sok. Po 10 minutach umyj go i wysusz papierowym ręcznikiem.

Marynata do bakłażana i pieczarek:
Do miseczki wlej oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce suszonego oregano i bazylii oraz sól i pieprz. Pieczarki oraz pokrojonego bakłażana marynuj około  2 godzin (w lodówce).



Pokrój pozostałe warzywa i nabij na patyczek szaszłykowy. Warzywa powinny się grillować około 15 minut.
(W piekarniku 220 stopni).

Brak komentarzy: