Jesteśmy dwiema siostrami, które bardzo lubią gotować. Julia uwielbia przyrządzać różne słodkości, a jej popisowym deserem są kruche ciasteczka. Kinga jest wegetarianką, której Mąż jest mięsożercą z prawdziwego zdarzenia. Obiady składają się więc z opcji, w której gwoździem programu jest mięso oraz tej vege. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i codziennie będziemy gotować razem:)
Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez udziwnień i składników nie do zdobycia

środa, 27 kwietnia 2011

Chłodnik ogórkowo-miętowy
(4 porcje)
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 2 ogórki
- 20 listków mięty
- kostka rosołowa
- szklanka mleka
- 1/2 wyciśniętej cytryny
- sól

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, listki mięty porwij na małe kawałki i wrzuć do 1l bulionu. Po 15 minutach dolej szklankę mleka i pogotuj jeszcze 2 minuty. Odstaw zupę do ostygnięcia. Kiedy będzie już zimna dodaj połowę wyciśniętej cytryny i posól do smaku. Chłodnik jest pyszny z młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy: